σενάριο ανακάλυψης #1: «Τα γενέθλια του Δημήτρη»

dimbirthday Το πρώτο αυτό εκπαιδευτικό σενάριο ανακάλυψης, με τίτλο «Τα γενέθλια του Δημήτρη», δίνεται ως παράδειγμα.

Έχει ως θέμα την ανακάλυψη της έννοιας της αναλογίας και απευθύνεται σε μαθητές των Στ” Δημοτικού και Α” Γυμνασίου. Περιέχει στοιχεία φυσικής (μάζα, μετρήσεις, μονάδες όγκου) με αντίστοιχο πείραμα και εμπλέκει διάφορα γνωστικά πεδία των μαθηματικών.

Το β” μέρος, αυτό της πληροφορικής, εισάγει τις έννοιες της μεταβλητής, του τελεστή και του βρόχου, ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν προγράμματα σχετικά με το πρόβλημα, στο scratch, με σκοπό να κατέχουν για το υπόλοιπο της χρονιάς ένα εργαλείο υπολογισμού αναλογιών.

Στην έκδοση κόμικ (για τάξεις όπου η υποδομή δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή πειραμάτων), όπου θα γνωρίσετε καλύτερα τον μικρό ήρωα των σεναρίων Δημήτρη, εμπλουτίζουμε τη διαθεματικότητα με διαλόγους που μπορούν να προκαλέσουν συζήτηση στην τάξη (με θέματα όπως η τρίτη ηλικία και άλλα).

Το σενάριο έχει παρουσιαστεί σε επιμορφωτικό σεμινάριο δασκάλων, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να εκτελέσουν τα πειράματα και ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και απόλυτη επιτυχία.

Στα παρακάτω αρχεία θα βρείτε όλο το υλικό το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να προσαρμόσετε στις δικές σας απαιτήσεις.
  1. Περιγραφή δραστηριότητας (γενικά – επεκτάσεις) : Description(1)
  2. Περιγραφή δραστηριότητας (στόχοι – χρόνος) : dimdesc
  3. Φύλλο καθηγητών (προετοιμασία – ροή σεναρίου) : Analogaprofs
  4. Φύλλα μαθητών (εκφωνήσεις) : senario(1) (μαθηματικά) , informdim (πληροφορική)
  5. Κόμικ : dimitri1.1
Αυτό το περιεχόμενο αναρτήθηκε στο γενικά και ετικέτα , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.